IZVRŠENA PRIMOPREDAJA PREDMETA O UPRAVLJANJU NEKRETNINAMA I POKRETNINAMA U VLASNIŠTVU REPUBLIKE HRVATSKE ZA ŽUPANIJU I GRAD SLAVONSKI BROD

Kako smo ranije izvještavali, 30. prosinca 2023. na snagu je stupio Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske kojim su poslovi upravljanja neizgrađenim građevinskim zemljištem i građevinama sa zemljištem za redovitu uporabu tih građevina u vlasništvu Republike Hrvatske povjereni županijama, gradovima i sjedištima županija prema mjestu gdje se nekretnina nalazi, dok su poslovi upravljanja stanovima i poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske. Brodsko-posavska županija trenutno ima 288 predmeta državne imovine koje su jedinice lokalne, područne i regionalne uprave spremni staviti u funkciju.
Slijedom gore navedenog, danas je, u nazočnosti državne tajnica Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i  državne imovine Sanje Bošnjak, župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, predsjednika Županijske Skupštine Pere Ćosića, gradonačelnika Grada Slavonskog Broda Mirka Duspare, ravnateljice Uprave za upravljanje i raspolaganje nekretninama Ivane Pintar te njihovih suradnika upriličena svečana primopredaja predmeta za Brodsko-posavsku županiju i Grad Slavonski Brod.
Državna tajnica u ovoj prigodi istaknula je zadovoljstvo što se ideja o preuzimanju državnih poslova od strane županija počela realizirati u posljednjih 7 godina, a ova treća faza decentralizacije državnih poslova prema jedinicama lokalne/regionalne  samouprave omogućit će stvaranje boljih pretpostavki i postavljanju prioriteta u rješavanju problema svojih stanovnika zbog boljeg poznavanja prilika  na terenu. Danas je izvršena primopredaja 115 Županijskih predmeta i 20-ak predmeta Grada Slavonskog Broda što za fizičke  što za pravne osobe. Kroz strategiju upravljanja državnom imovinom od 2016. godine u mandatu ove Vlade,  dodaje državna tajnica, za područje Brodsko-posavske županije darovano je zemljišta i različitih nekretnina kroz 24 različita ugovora ukupne vrijednosti 4,16 milijuna eura. Najavila je kako i poslije funkcionalne slijedi i fiskalna decentralizacija ugrađena u Zakon kojom će  20 posto prihoda odlaziti županijama, 20 posto lokalnoj sredini na kojoj se čestica nalazi, dok 60 posto odlazi u Državni proračun.
Župan Danijel Marušić pozdravio je ovakav oblik daljnje funkcionalne decentralizacije jer se na ovaj način državna imovina može skorije staviti u funkciju što će u konačnici potaknuti i razvoj gospodarstva, jer župani, gradonačelnici I načelnici najbolje poznaju stanje na terenu i već postoje određene vizije kako će se spomenuta zemljišta moći koristiti. Novi Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske ima i određena ograničenja tako da župani donose odluke o upravljanju nekretninama u vrijednosti do 150.000 eura, od ovog iznosa do iznosa od milijun eura odluke donose županijske skupštine, odnosno, gradska vijeća, od milijun do 1,5 milijuna eura nadležno ministarstvo, a za sve iznad tog iznosa odluke donosi Vlada RH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)