Ministar Božinović: Od početka godine uhićeno 592 krijumčara migranata

Govoreći o konkretnim podacima s kojima raspolaže PU brodsko-posavska, ministar je rekao da je od početka ove godine do proteklog ponedjeljka na području te policijske uprave uhićeno ukupno 54 krijumčara migranata i njihovih pomagača, što je porast za 350 posto u odnosu na prošlu godinu kada je uhićeno njih 12

Vijest/foto: HINA/MUP RH

U utorak, 26. ožujka 2024. godine, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH dr. sc. Davor Božinović obišao je državnu granicu i policijske službenike koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija na području Policijske uprave brodsko-posavske, odnosno policijske službenike Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice i Mobilne jedinice prometne policije.

U cijeloj Hrvatskoj od početka godine uhićena su 592 krijumčara migranata, kazao je ministar Božinović tijekom obilaska granice gdje se, kako je istaknuo, policija susreće s brojnim izazovima jer je riječ o dugoj riječnoj granici.

“Ovaj sektor je zapravo cijela državna granica prema Bosni i Hercegovini i ona je riječna svih 175 kilometara. Tu se policija susreće s brojnim izazovima, ne samo u sprječavanju nezakonitih prelazaka migranata, već i u zaštiti njihovih života”, rekao je.

Božinović je pojasnio da se na brodsko-posavskom području nalazi i nekoliko ronilačkih punktova budući da migranti na tom sektoru uglavnom koriste improvizirane splavove koji se nerijetko raspadnu pa su životi migranata ugroženi. Pritom je iznio podatak da su policajci samo prošle godine iz Save spasili više od 40-ak ljudi, uključujući žene i djecu.

“Ove godine, po pitanju migracija suočavamo se s novim izazovom, a to je značajno povećanje ilegalnih ulazaka na teritorij Bosne i Hercegovine, oko 35,6 posto prema međunarodnim istraživanjima, a ovdje smo uspjeli spustiti broj nezakonitih prelazaka na teritorij Hrvatske za 19 posto”, istaknuo je ministar Božinović te dodao kako su to rezultati predanog, 24-satnog rada hrvatske policije uz pomoć najsuvremenije opreme. 

Također, ministar je dodao kako je doprinos hrvatske policije europskoj sigurnosti nemjerljiv, pogotovo ako govorimo o krijumčarenju migrantima: “To je i Europska unija shvatila kao zasebno pitanje s kojim se mora početi ozbiljnije baviti i Europol, koji je na našu inicijativu pokrenuo i operativnu akciju “Zebra”, kojom koordinira hrvatska policija, a sudjeluju policijski službenici iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke te se žele pridružiti i Italija i Rumunjska”. 

Prema sigurnosnim parametrima Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja, ne samo u Europi, već i u svijetu, o čemu brine šest i pol tisuća graničnih policajaca, kojima se po potrebi pridružuje oko dvije tisuće pripadnika interventne i specijalne policije.

“To je s jedne strane i izazov da idemo dalje s dodatnim ulaganjima, a dosad smo samo za potrebe granične policije i zaštite državne granice invenstirali oko 240 milijuna eura europskih sredstava. Već imamo u pripremi i nove projekte – dva nova helikoptera. Prije ljeta očekujemo isporuku dva najnovija broda za pomorsku policiju. Ne stajemo cijelo ovo razdoblje, a nećemo stati ni u budućnosti”, zaključio je ministar. 

Govoreći o konkretnim podacima s kojima raspolaže PU brodsko-posavska, ministar je rekao da je od početka ove godine do proteklog ponedjeljka na području te policijske uprave uhićeno ukupno 54 krijumčara migranata i njihovih pomagača, što je porast za 350 posto u odnosu na prošlu godinu kada je uhićeno njih 12.

Promatrajući statistiku na razini cijele Hrvatske, od početka godine do ponedjeljka 25. ožujka uhićeno je ukupno 592 krijumčara i njihovih pomagača, što je porast za 115 posto u odnosu na prošlu godinu kada je uhićeno njih 275.

Prilikom ministrovog obilaska brodsko-posavska policija je izvijestila kako štiti državnu granicu uspostavom stalnih i povremenih kontrolno-nadzornih točaka, vlakopratnjom od Vrpolja do Okučana te pojačanim nadzorom željezničkog kolodvora u Okučanima, kao i željezničkog i autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu.

Brodsko-posavska policija provodi zaštitu državne granice u tri zone. Zaštita prve zone na rijeci Savi provodi se službenim plovilima, auto i pješačkim ophodnjama, motociklom, službenim psima, mješovitim ophodnjama jedinica granične policije Gradiška, Brod i Orašje te stacioniranom termovizijom i pokretnim termovizijama, kao i dnevno-noćnim kamerama i dronovima.

Nadzor druge zone u dubini od granične crte do autoceste A3 provodi se dnevno-noćnim kamerama, mobilnim timom policijske uprave i ophodnjama temeljne i prometne policije. Treća pak zona od autoceste A3 do granice s PU požeško-slavonskom i PU osječko-baranjskom kontrolira se mobilnim timom policijske uprave, ophodnjama temeljne i prometne policije te stalnim nadzorom vlakova od Vrpolja do Okučana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)