Obilježen Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja te se svake godine obilježava zadnje srijede u veljači

Foto: PU brodsko-posavska

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja te se svake godine obilježava zadnje srijede u veljači.

Sama ideja o obilježavanju ovog dana nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja njegove teško bolesne majke. Školski kolege u znak solidarnosti i podrške povrijeđenom dječaku, nosili su ružičaste majice, a s vremenom majice su postale prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate borbe protiv vršnjačkog nasilja.
Obilježavanju su se pridružili i policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, te su sudjelovali na javnoj tribini „Nasilje nije hrabrost“ u osnovnoj školi „Antun Mihanović“ u Novoj Kapeli, Batrini. Na tribini su sudjelovali pedagog škole Josip Drobić, pedagoginja Marina Bujas i psiholog Matija Mesić iz osnovne škole Okučani, te župnik župe Blažene Djevice Marije vlč. Josip Homjak.

Na početku tribine učenice škole pročitale su ulomke iz različitih književnih djela u kojima su napisani primjeri djece koji trpe nasilje i kako ga doživljavaju. Nakon čitanja ulomaka, svi sudionici tribine osvrnuli su se na problem vršnjačkog nasilja iz svoje nadležnosti, dok je policijska službenica Ureda načelnika navela s kojim vrstama nasilja se policija najčešće susreće, način postupanja u slučaju prijavljenog nasilja, te je naglasila važnost edukacije i preventivnog postupanja kako bi se podigla svijest o problemu nasilja među mladima.

Nadalje, održano je i edukativno predavanje učenicima 3. razreda Gimnazije Matija Mesić iz Slavonskog Broda na temu prevencije nasilja u mladenačkim vezama. Učenicima je tom prilikom skrenuta pozornost o kojim vrstama nasilja se najčešće radi, kako prepoznati nasilje i važnost prijavljivanja svakog oblika nasilja. Ponašanje i način rješavanja sukoba u mladenačkim vezama koristi se kao obrazac ponašanja i u intimnim odnosima u odrasloj dobi. Zbog toga je prevencija nasilja u mladenačkim vezama zapravo odlična prevencija obiteljskog nasilja.

Zaključak obje aktivnosti je da nema opravdanja za bilo koji oblik nasilja, te da su modaliteti svih nasilnih ponašanja neprihvatljivi.

IZVOR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)