Obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Danas obilježavamo 32. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 26. obljetnicu završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

U razmaku od šest godina, 15. siječnja, 1992., odnosno 1998. godine, određena je povijest Hrvatske kao samostalne, slobodne i međunarodno priznate države, suverene na cijelom svom oslobođenom ili mirno reintegriranom teritoriju.

Prije 32 godine, u jeku Domovinskog rata i obrane hrvatske državnosti, svijet je priznao Hrvatsku koja se izborila za svoje mjesto na političkoj karti svijeta, na čemu smo trajno zahvalni hrvatskim braniteljima i državničkom vodstvu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Prije 26 godina, mirnom je reintegracijom vraćeno je hrvatsko Podunavlje u hrvatski ustavno-pravni poredak. Obranom od velikosrpske agresije i dovršetkom mirne reintegracije započeo je proces obnove razorenih gradova i sela, a svojim su se domovima počeli vraćati hrvatski prognanici i izbjeglice.

Obaju se datuma prisjećamo s ponosom jer su svaki na svoj način pridonijeli onome što je Hrvatska danas – zemlja koja samostalno odlučuje o vlastitoj sudbini, zemlja koja je već godinu dana u Schengenskom prostoru i Europodručju, i time u potpunosti integrirana u Europsku uniju.

Danas smo svjedoci ratova i geopolitičke nestabilnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu, ali i zbog sukoba i terorističkih prijetnji diljem svijeta. Prije nešto više od 30 godina, Hrvatska je, također u nestabilnom geopolitičkom okruženju i svijetu koji se mijenjao, tražila svoju samostalnost i međunarodno priznanje, što smo 1992. godine i ostvarili.

Mirna reintegracija okupiranih dijelova Hrvatske danas je više nego ikada primjer za cijeli svijet. Iz današnje perspektive kada gledamo različite dijelove svijeta u kojima su sukobi, još se doima vrjednijom takva politička ostavština u kojoj je bez sukoba vraćen dio državnog teritorija. U tome su važnu ulogu imali i Ujedinjeni narodi, premda ničeg od toga ne bi bilo bez prethodne žrtve i pobjede hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, koje su dovele do kraja rata i mirovnog sporazuma sklopljenog u Daytonu, potpisanog u Parizu.

Od međunarodnog priznanja do danas Hrvatska je ostvarila brojne strateške ciljeve. Danas ravnopravno suodlučujemo o budućnosti Europske unije i poštovana smo saveznica u okviru Sjevernoatlantskog saveza. Na konceptu modernog suverenizma radimo na jačanju našeg međunarodnog položaja koji koristimo za podizanje kvalitete života građana te konkurentnosti našeg gospodarstva.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 318020018_620453296747236_7183377372749994230_n-1.jpg

Takvo usmjerenje već sada ima rezultate – ušli smo u 38 naprednih gospodarstava svijeta, 18. smo globalna turistička destinacija i 12. smo najbolji među 193 države svijeta prema provedbi ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Prošle smo godine započeli pregovore s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj, organizacijom najrazvijenijih država svijeta u koju planiramo ući do 2026. godine.
 
Ponosna na svoju slavnu povijest i svjesna visoke cijene slobode i neovisnosti, Hrvatska je danas država koja s optimizmom gleda na svoju budućnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)