U Okučanima svečano obilježena 29. obljetnica VRO “Bljesak”

Svečanu ceremoniju upotpunio je prelet borbenih aviona Rafalea

1. svibnja u Okučanima, održana je velika svečanost povodom 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ na koju se, uz mnoštvo građana, članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja, hrvatske branitelje okupio i cijeli državni vrh.

Središnji dio obilježavanja održan je kod spomen obilježja Kristalne kocke vedrine. Svaka od 51 kocke simbolizira hrvatskog branitelja, poginulog i umrlog od posljedica ranjavanja u VRO „Bljesak“. Imena onih koji su svoje živote žrtvovali za slobodu Hrvatske, vječno ostaju na čast i ponos Domovini.

Nakon što je Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske ulicama Okučana izveo budnicu i nakon dolaska državnog vrha, ispred spomen obilježja Kristalne kocke vedrine položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule i stradale hrvatske branitelje. Himnu je izvela klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, nakon koje su pročitana imena poginulih branitelja u VRO „Bljesak“. Uz održanu minutu šutnje za poginule branitelje u VRO „Bljesak“ i Domovinskom ratu,  pročitana je i povjesnica o VRO „Bljesak“. Svečanu ceremoniju upotpunio je prelet borbenih aviona Rafalea. Tijekom programa, kadeti Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane Republike Hrvatske položili su ruže na svaku Kristalnu kocku vedrine.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, središnjem obilježavanju nazočili su predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović s izaslanstvom, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, predsjednik Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te predstavnici gradova i županija.
Počast svim poginulima, nestalima i umrlim braniteljima koji su sudjelovali u ovoj veličanstvenoj akciji oslobađanja hrvatskog teritorija, danas su u Okučanima odali i predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite.
Molitvu za hrvatske branitelje poginule i umrle od posljedica ranjavanja u VRO „Bljesak“ predvodio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović danas je u Okučanima istaknuo: “Došli smo u Okučane obilježiti jednu od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, što je dokazalo da je hrvatska vojska stasala u silu koja je u stanju osloboditi cijelu Hrvatsku, a to se i dogodilo tri mjeseca nakon „Bljeska“ u Vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“. Ono što me, kao ministra unutarnjih poslova, posebno čini ponosnim na današnji dan je da su specijalne postrojbe MUP-a odradile u ovoj operaciji kao i u ostalim operacijama vrhunski posao. Tu je bilo 2160 specijalca koji su zajedno s hrvatskim vojnicima spojili istok i zapad Hrvatske. Ovo je dan, ovo je mjesto, ovo je događaj kojem se uvijek trebamo vraćati, to i činimo s punim dignitetom i poštovanjem prema svima poginulima u ovoj operaciji”.

Nakon svete mise zadušnice za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, mnoštvo je građana ispred crkve sv. Vida dočekalo dolazak motorista 12. moto-defilea Bljesak, biciklista i maratonaca.
Zapovjedništvo specijalnih snaga, Pukovnija vojne policije i Vojno-obavještajna satnija Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske te Antiteroristička jedinica Lučko i operativne snage sustava civilne zaštite postavili su opremu kao i prezentaciju naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga koju su građani mogli razgledati. Uz policijsku i vojnu opremu, građani su imali priliku vidjeti i opremu Ravnateljstva civilne zaštite poput: službenih vozila, amfibija, oprema za traganje iz ruševina, oprema za spašavanje iz vode, dronova i još mnogo drugih zanimljivosti.Povjesnica VRO Bljesak
Hrvatske oružane snage su 1. svibnja 1995. krenule u oslobađanje okupiranog teritorija zapadne Slavonije vojno-redarstvenom operacijom Bljesak.
Operaciju je odobrio predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, a na temelju zapovijedi tadašnjega načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Janka Bobetka. Zadaću presijecanja Sektora Zapad, uspješno su provele postrojbe zbornih područja Bjelovar, Osijek i Zagreb te Skupne snage specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova.
Vojno-redarstvenu operaciju Bljesak provele su postrojbe iz redova 1., 3. i 5. gardijske brigade, Oklopna skupina 2. gardijske brigade, 80. i 81. gardijska bojna, 1. hrvatski gardijski zdrug, 52., 121. i 125. domobranska pukovnija, 104., 105. i 123. brigada HV-a, pripadnici 265. izvidničko-diverzantske satnije, 69. satnija Vojne policije, 505. mješovita satnija ABKO, Sektor specijalne policije, Antiteroristička jedinica Lučko, Specijalna jedinica policije Alfa PU Zagrebačke, Specijalna jedinica policije Omega PU Bjelovarsko-bilogorske, Specijalna jedinica policije Ban PU Koprivničko-križevačke, Specijalna jedinica policije Šap PU Brodsko-posavske, Specijalna jedinica policije Bak PU Istarske, Specijalna jedinica policije Osa PU Sisačko-moslavačke, Specijalna jedinica Policije Ris PU Sisačko-moslavačke, Specijalna jedinica Orao PU Osječko-baranjske, Specijalna jedinica policije Trenk PU Požeško-slavonske, Specijalna jedinica policije Grom PU Karlovačke, Specijalna jedinica policije Tigar PU Ličko-senjske, Specijalna jedinica policije Ajkula PU Primorsko-goranske, Specijalna jedinica policije Poskoci PU Zadarske, Specijalna jedinica policije Delta PU Vukovarsko-srijemske, Specijalna jedinica policije Roda PU Varaždinske, Specijalna jedinica policije Barun PU Krapinsko-zagorske, Specijalna jedinica policije Jastrebovi PU Šibensko-kninske te Specijalna jedinica policije BATT PU Splitsko-dalmatinske.
Topničko-raketnu i protuzračnu potporu pružale su postrojbe iz sastava 123. i 127. brigade HV-a, 13. protuoklopnog topničko-raketnog divizijuna, 15. protuoklopne topničke i raketne brigade, 16. topničko-raketne brigade, 18. topničkog divizijuna te 201. i 202. topničko-raketne brigade Protuzračne obrane i 1. samostalne topničke bitnice 57/2 mm Protuzračne obrane. Zadaće su izvršavali i Vod za elektroničko djelovanje, Vod bespilotnih letjelica, 350. odred diverzanata Glavnog stožera HV-a, 50. bojna ABKO te postrojbe 34. inženjerijske bojne, 255. satnije veze i 312. logističke baze.
Važnu ulogu u operaciji imalo je i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana. Prilikom borbenog djelovanja MIG-om 21 poginuo je zapovjednik prve lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, pukovnik Rudolf Perešin.
Operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici i u tri pravca – s istoka, sjevera i zapada. Jakim udarima hrvatskih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška.
U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog  zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.
U VRO Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.
Radi odmazde za poraz u operaciji Bljesak, srpsko vodstvo zapovjedilo je raketiranje hrvatskih gradova. Napadnut je i glavni grad RH Zagreb u kojem su pogođene dječja bolnica, gimnazija, Akademija dramskih umjetnosti i drugi civilni objekti. Pritom je ubijeno sedmero, a ranjeno najmanje 176 civila.
U popodnevnim satima 4. svibnja, četvrtog dana operacije, na Gavrinici iznad Pakraca bezuvjetna predaja neprijateljskih srpskih snaga označila je konačan poraz velikosrpske politike u zapadnoj Slavoniji.
Postrojbe Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova pokazale su visoku razinu koordinacije, osposobljenosti i spremnosti za izvršavanje zahtjevnih borbenih djelovanja. Konačan poraz velikosrpske politike u Hrvatskoj uslijedio je početkom kolovoza 1995., kada je u pobjedonosnoj oslobodilačkoj operaciji Oluja oslobođen preostali dio privremeno okupiranog teritorija Republike Hrvatske, osim dijela hrvatskog Podunavlja koje je u državno-pravni poredak vraćeno procesom mirne reintegracije od 15. siječnja 1996. do 15. siječnja 1998.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)