Veliko vozilo nije moglo ući u dvorište, tako da su svinje morale biti iznesene; svaki predmet u kontaktu sa zaraženim životinjama je steriliziran, ističe državni tajnik Pavić.

Upravo su tisuće svinja bile podvrgnute eutanaziji zbog pojave svinjske kuge, izazivajući očaj među poljoprivrednicima u Slavoniji. Posebno je uznemirujuća bila situacija u Andrijaševcima, gdje su tijela usmrćenih svinja ostala na javnoj cesti nekoliko sati.

  • Razumijem da prizori nisu bili ugodni za gledanje, ali ne bih rekao da je bilo neuspjeha u postupanju. Ovdje se radi o određenoj procjeni situacije. Odluka je donesena na temelju uvjeta u dvorištu gdje se eutanazija odvijala. Kamion nije mogao pristupiti tom području, pa su svinje unaprijed sterilizirane, a područje je također sterilizirano nakon utovara. Stoga, stvari su bile pod nadzorom od strane ovlaštenog osoblja od početka do završetka postupka – izjavio je za Novu TV Mladen Pavić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Stoga, ovakvi prizori nisu nepoznati. Niti je nešto neobično u ovom slučaju. Vozilo je bilo preveliko da bi moglo pristupiti dvorištu, pa je bilo nužno iznijeti svinje. Svi predmeti i alati koji su došli u kontakt sa zaraženim svinjama su sterilizirani – dodaje Pavić.

Kao odgovor na ove događaje, Odbor za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore poziva na ostavku ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

  • Ova situacija ulazi u političku arenu, slično onome što se događalo tijekom pandemije koronavirusa. Važno je razumjeti prirodu virusa, način njegova širenja, kako bi se donijeli informirani zaključci. Shvaćam zabrinutost ljudi, ali moramo naglasiti da se radi o izuzetno opasnom i lako prenosivom virusu, koji može preživjeti smrzavanje do šest godina – pojašnjava Pavić.

Na upit o tome primaju li svi poljoprivrednici izvješća nakon uzimanja uzoraka od svinja, jer neki tvrde da nikada nisu dobili takve informacije, Pavić odgovara:

  • Svi su informirani. U vezi s eutanazijom, svaki uzgajivač je sigurno obaviješten da su njihove svinje testirane pozitivno, i to je apsolutno dovoljno – zaključuje Pavić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)