DAN EUROPSKOG BROJA 112

Danas se obilježava Dan europskog broja 112, važan datum koji nas podsjeća na integraciju i značaj ovog jedinstvenog broja za hitne službe diljem Europe. Broj 112, koji je ustanovljen kako bi se omogućio brz i učinkovit poziv za pomoć u slučajevima hitnih situacija, predstavlja temelj sigurnosti i zaštite građana.

Uveden 29. srpnja 1991. godine, broj 112 postao je prepoznatljiv simbol hitnih službi diljem Europske unije. Besplatnim pozivom na ovaj broj, građani svih država članica EU mogu zatražiti pomoć policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe ili drugih hitnih službi u slučaju nesreća, ozljeda ili drugih iznenadnih situacija.

U Republici Hrvatskoj, jedinstveni europski broj 112 uveden je 11. veljače 2005. godine te od tada predstavlja ključni instrument u osiguravanju sigurnosti građana. Njegova dostupnost 24 sata dnevno, 365 dana u godini, omogućuje brzu reakciju u slučaju hitnih situacija, a besplatni pozivi olakšavaju građanima da zatraže pomoć u trenucima krize.

Važno je istaknuti prednosti korištenja broja 112, poput činjenice da pozivatelji ne moraju poznavati telefonske brojeve pojedinih hitnih službi niti njihove teritorijalne ili strukovne nadležnosti. Osim toga, sustav 112 omogućuje lociranje pozivatelja te pružanje pomoći na stranim jezicima, što je od posebnog značaja u turističkim regijama.

Danas, na Dan europskog broja 112, važno je podsjetiti građane na važnost poznavanja i korištenja ovog broja u slučaju hitnih situacija. Smireno i jasno iznošenje informacija o prirodi situacije i lokaciji pomoći će hitnim službama da brzo i učinkovito reagiraju, čime se može spasiti život i imovina.

Stoga, ne zaboravimo: broj 112 je broj koji spašava živote. U slučaju hitne situacije, bez ustručavanja nazovite ovaj broj i zatražite pomoć. Sigurnost svih građana je zajednička odgovornost, a broj 112 je ključna karika u osiguravanju te sigurnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)