Erasmus+ tjedan u Gimnaziji Nova Gradiška: Zeleni angažman za održivu budućnost

U razdoblju od 5. do 9. veljače 2024. godine, Gimnazija Nova Gradiška bila je domaćin partnerima iz projekta “Time to Act Green” Erasmus+ programa. Ovaj projekt postavlja visoke ciljeve u podizanju svijesti o važnim ekološkim problemima poput globalnog zatopljenja, klimatskih promjena te potiče razmjenu zelene prakse među školama. Voditeljica projekta u Gimnaziji Nova Gradiška je Ivana Škarica, profesorica engleskog i njemačkog jezika.

Tijekom tjedna bogatog aktivnostima, učenici i profesori imali su priliku upoznati se s različitim informacijama i rješenjima vezanim uz održivi razvoj, gospodarenje otpadom te obnovljive izvore energije. Zahvaljujući gostoprimstvu gradonačelnika i djelatnika Grada, održano je predavanje o projektu BIOSOL.

Odlagalište d.o.o. pružilo je informacije o procesu gospodarenja otpadom u Novoj Gradiški i Hrvatskoj. Industrijski park je predstavio radionicu “Od ideje do poduzetničke priče” na primjeru recikliranog proizvoda. CEKOM je održao predavanje o iskorištavanju PET boca za izradu novih predmeta te organizirao obilazak laboratorija.

Posebno se ističu aktivnosti poput posjeta Recikliranom imanju Vukomerić gdje su sudjelovali na radionici prerade stare odjeće i plastike, te posjet Zagrebu i imanju ARTECO Pavletić gdje su se upoznali s znanstvenim eksperimentima o pretvaranju otpada u korisne proizvode.

U školi su organizirane brojne aktivnosti poput radionica stvaranja umjetničkih djela od recikliranih materijala, sadnje organskog vrta te kompostiranja u školskom dvorištu, čime su učenici pokazali svoj angažman u očuvanju okoliša.

Važno je istaknuti da ovaj projekt predstavlja nastavak višegodišnjeg rada Eko-škole u Gimnaziji Nova Gradiška, kojoj je dodijeljen najviši status Međunarodne Eko-škole – platinasti. Misija škole ostaje prenositi poruku učenicima o važnosti čuvanja okoliša, štednje resursa, recikliranja te promišljanja o ekološkom načinu života za budućnost.

IZVOR
Gimnazija Nova Gradiška

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)