GODIŠNJA PRIJAVA POREZA

Do kraja veljače predaja poreznih prijava. Ovim radnicima zajamčen kompletan povrat poreza!

Za građane koji su lani ostvarili dohodak od nesamostalnog rada, odnosno plaće u privatnom ili javnom sektoru, Porezna će u posebnom postupku utvrditi razliku za povrat ili uplatu.

Oni koji moraju ili pak žele prijaviti porez na dohodak za 2023. mogu to učiniti do 29. veljače, pri čemu ne moraju dolaziti u Poreznu upravu, nego sve mogu obaviti preko obrazaca i preko weba, pojašnjava Porezna uprava na svojim internetskim stranicama.

Naravno, od Nove godine do kraja veljače traje razdoblje podnošenja godišnjih prijava poreza na dohodak, pri čemu Porezna sada sama kroz posebni postupak obračunava za većinu zaposlenih eventualno pravo povrata ili nadoplate. 

Dakle, većina građana, fizičkih osoba, oni koji stječu dohodak od nesamostalnog rada /ili drugi dohodak, odnosno zarađuje plaću u privatnom ili javnom sektoru, ne mora, kao ni lani, činiti ništa, jer u Poreznoj to čine samoinicijativno kroz institut posebnog postupka.

Povrati u svibnju

No, oni koji žele mogu dopuniti informacije u dijelu u kojem misle da ih Porezna nema, odnosno podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku kako bi si eventualno povećali šanse za povrat. Mogu to dakle učiniti tijekom siječnja i veljače, s tim da je godina prijestupna, pa u veljači imaju i jedan dan »ekstra«.

Lani je npr. Porezna po posebnom postupku izračunala povrat ili obvezu za 750.000 građana, a u više od 90 posto obrađenih prijava utvrđena je razlika za povrat poreza.

Građanima je tako do kraja svibnja bilo isplaćeno 250,4 milijuna eura, a polovina tog iznosa isplaćena je mladima do 30 godina.

Naime, oni su u najboljem položaju po pitanju olakšica, s obzirom na to da je mladima do 25 godina zajamčen povrat cijelog iznosa poreza na dohodak koji su platili godinu ranije, dok će mladima od 26 do 30 godina polovina lani obračunatog poreza biti vraćena.

I ove godine povrati bi trebali krenuti već u svibnju, po istom principu. No, ima tu još »detalja«. Na stranicama Porezne objavili su tko obvezno mora podnijeti poreznu prijavu (tijekom prva dva mjeseca ove, a za prošlu godinu).

– Godišnju poreznu prijavu (Obrazac DOH) obvezno podnosi porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno od djelatnosti obrta, djelatnosti slobodnih zanimanja, djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, dohodak od djelatnosti proizvodnje električne energije i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga, potom porezni obveznik – rezident za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvari kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi te porezni obveznik ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak, tumači Porezna.​

Osobni odbitak

Isto tako, navodi se, porezni obveznici mogu podnijeti obrazac za priznavanjem prava u posebnom postupku (Obrazac ZPP-DOH) kako bi iskoristili propisana prava na umanjenje dohotka, tj. radi priznavanja poreznih olakšica, temeljem dostave podataka kojima Porezna uprava ne raspolaže, a bitnih za utvrđivanje prava na dio osobnog odbitka, i to za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu, dio osobnog odbitka za utvrđenu invalidnost (vlastitu i/ili uzdržavanih članova uže obitelji i/ili djece), umanjenje poreza na dohodak od nesamostalnog rada po osnovi prebivališta i boravka na potpomognutom području I. skupine i području Grada Vukovara, a za koje podaci nisu upisani na poreznoj kartici, te dio osobnog odbitka za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu ili dana darovanja.

Obrazac ZPP-DOH podnose i oni porezni obveznici koji žele preraspodijeliti dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu, koji su platili porez na dohodak u inozemstvu te žele da im se uračuna u tuzemnu poreznu obvezu, koji žele isplatu povrata više plaćenog poreza na određeni račun (ukoliko ih ima više) i nasljednici koji podnose godišnj​u poreznu prijavu u ime umrle osobe, navodi Porezna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)