Ne nasjedajte na pokušaje prijevara preko interneta

Tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva

Foto: Ilustracija

Djelatnici Službe kriminalističke policije, Policijske uprave brodsko-posavske, su jučer zaprimili dvije kaznene prijave od 49-godišnjaka i 31-godišnjaka u vezi počinjenja kaznenog djela Računalne prijevare.
Naime, oštećeni 49-godišnjak je dana 12. ožujka, primio telefonski poziv od nepoznate osobe koja mu je izjavila da se bavi ulaganjem u kriptovalute, te da je sin od 49-godišnjaka zaradio oko 7000 eura, a s obzirom da je maloljetan, taj novac će isplatiti njemu na račun. Potom je od 49-godišnjaka zatražio bankovne podatke koje mu je isti ustupio nakon čega je oštećeni primijetio da mu je s računa „skinuto“ nekoliko stotina eura.

Zatim, policijski službenici su također jučer zaprimili kaznenu prijavu i od 31-godišnjaka. Naime, on je dana 29. ožujka putem interneta oglasio prodaju perilice posuđa, te mu se ubrzo javila nepoznata osoba s kojom je dogovorio prodaju navedene perilice. Nakon toga neznanac je uputio oštećenog da prati poveznicu koju mu je poslao, radi registriranja i uplate novčanog iznosa, što je isti i učinio, a potom je shvatio da je prevaren jer mu je s računa „skinut“ iznos od nekoliko tisuća eura.
Policijski službenici nastavljaju daljnji rad i kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela Računalne prijevare.

Dobro je podsjetiti
Kako bi izbjegli takve prijevare, prije svega je potrebno biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.
Tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na YouTube kanalu MUP-a . 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)