Nova istraživanja o plaćama u Hrvatskoj: Otkrivena najveća razlika u primanjima.

Radnici s najnižim primanjima u Hrvatskoj ostvaruju najveći rast plaća u posljednje dvije godine, prema istraživanju provedenom od strane portala MojPosao. Prosjek plaća za 2023. godinu pokazuje značajne promjene u raspodjeli primanja među različitim zanimanjima.

Najviše plaće su i dalje rezervirane za “cloud” inženjere, pilote i IT arhitekte, s prosječnim mjesečnim primanjima iznad 3.000 eura. S druge strane, najslabije plaćena zanimanja i dalje su krojači, šivači i spremačice s prosječnim plaćama ispod 700 eura.

U pogledu vlasništva tvrtki, zanimljivo je primijetiti da su privatne tvrtke u stranom vlasništvu ostvarile sedam posto više prosječne plaće u usporedbi s domaćim tvrtkama. To ukazuje na određene razlike u pristupu plaćama ovisno o vlasničkoj strukturi tvrtki u zemlji.

Rasprava o regionalnim razlikama također je važna, pri čemu su najniže plaće evidentirane u Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok je Grad Zagreb ostvario najvišu prosječnu plaću, prema istraživanju portala MojPosao.

Ukupno, istraživanje je otkrilo da radnici s bogatim radnim iskustvom i višim stupnjem obrazovanja i dalje imaju veće plaće u usporedbi s onima s manje iskustva i nižim obrazovanjem. Sveukupno, primanja su rasla u protekloj godini, s posebnim naglaskom na poboljšanju situacije radnika s najnižim primanjima.

Svi ovi podaci ukazuju na značajne promjene u dinamici plaća u Hrvatskoj, što može imati utjecaja na ukupno gospodarstvo i socijalnu ravnotežu u zemlji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)