Sveti Vinko – Njegova hrabrost i predanost vjeri čine ga vječnim simbolom nepokolebljive snage.

Sveti Vinko, đakon iz Španjolske, postao je zaštitnik vinogradara, staklara i mornara. Pod biskupom Valerijem, napredovao je u studijama i obavljao odgovorne dužnosti, ali su ga progoni kršćana doveli do mučeničke smrti.

Dacijan ga je mučio surovim metodama, no Vinko nije odustajao od vjere. Ispitivanja, razapinjanje kukama, pečenje i bičevanje nisu ga slomili. Čak i u tamnici s razbijenim staklom, Vinko je pjevao zahvalne himne Gospodinu.

Unatoč svim naporima da ga odvrati od vjere, Dacijan nije uspio. Vinko je hrabro predao svoju dušu Gospodinu tijekom mučenja. Njegovo tijelo, koje su lešinari prvotno napali, obranio je gavran, a nakon što ga je Dacijan bacio u more, isplivao je na obalu.

Štovanje relikvija sv. Vinka proširilo se na mnoge gradove diljem svijeta, a on ostaje zaštitnik vinara, staklara i mornara te gradova Valencije, Zaragoze i Portugala. Njegova hrabrost i predanost vjeri čine ga vječnim simbolom nepokolebljive snage.

Vincetovo 

Blagdan označava novu vinogradarsku godinu i običaj je na taj dan ići po prvi puta u novoj godini u pohode vinogradu. Uz poznato Martinje, Vincetovo je najveći blagdan vinogradara i ljubitelja vina. To je narodni običaj kojim se posebnom ceremonijom obilježava otvaranje sezone vinogradarskih radova, obavlja se blagoslov vinograda i slavi dan Sv. Vinka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)