UGOVORI O STIPENDIRANJU URUČENI STUDENTIMA

Ugovori o stipendiranju  po načelu darovitosti i deficitarnosti zanimanja za akademsku godinu 2023./2024. uručeni su danas studentima koji su ostvarili to pravo temeljem raspisanog natječaja Brodsko-posavske županije. U Velikoj vijećnici učenike su pozdravili i čestitali im župan Danijel Marušić, predsjednik Županijske skupštine i saborski zastupnik Pero Ćosić te resorna pročelnica Anica Vukašinović.

Time se nastavlja dugogodišnja praksa pružanja potpore studentima koju Županija kontinuirano provodi na razne načine; stipendiranjem studenata po načelu deficitarnosti zanimanja, darovitosti, studenata medicine te sufinanciranja troškova prijevoza željeznicom.

U Proračunu Brodsko-posavske županije za 2024. godinu osigurano je 145.995,08 eura za stipendiranje studenata, od ukupno 22  studenta, njih 16  ostvarilo je pravo na stipendiju po osnovi deficitarnosti koja je utvrđena na temelju preporuke za upisnu politiku stipendiranja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, PU Slavonski Brod za 2024. godinu te 6 na osnovi darovitosti. Iznos stipendije za studente koji studiraju u mjestu boravišta iznosi 105 eura, a za studente izvan mjesta boravišta 150 eura.

Čestitajući studentima i roditeljima na ostvarenom pravu za stipendiranje, župan Marušić naglasio je kako Brodsko-posavska županija stipendira i studente medicine s područja Brodsko-posavske županije za što su također osigurana sredstva u Proračunu uz potporu Županijske skupštine.  Dodao je i to kako vjeruje da će ove stipendije pomoći studentima te naglasio kako se nada da će se tijekom vremena iznos stipendija dodatno povećati. Uz želju da što lakše i brže završe svoje studiranje, župan Marušić kazao je kako ne treba zaboraviti da je to i najljepši dio života mladih ljudi, odnosno,studenata, koji Brodsko-posavska županija i drugim načinima pokušava olakšati poput sufinanciranja besplatnog  prijevoza studenata željeznicom s HŽ Putničkim prometom za što je samo za ovu godinu u Proračunu osigurano 95.679,97 eura za  prijevoz čak 801 studenta. Istaknuo je i to kako svi oblici pomoći studentima idu u smjeru intencije da se mladi ljudi vrate i ostanu živjeti i raditi u Brodsko-posavskoj županiji.

IZVOR: BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)